Pytanko odnośnie mikrofonu i autodetekcji głosu

Jak korzystać z portalu? Problemy dotyczące forum? Napisz tutaj co Ci sprawia trudność.
Regulamin forum
Aby brać udział w konkursach należy dodawać linki do profili i transmisji w postach o naszych Dziewczynach z ShowUp.tv


Czy na SU podczas transmisji mikrofon jest ustawiony na autodetekcje dzwieku czy jest włączony cały czas?
Bo generalnie chodzi o to że straszne problemy z tą autodetekcją są...
mówiąc cicho, mikrofon nie wyłapuje wszystkiego, i losowo wyłącza się, zawsze włącza się pisząc na klawiaturze, albo gdy jest jakiś "trzask" ;p


generalnie pytanie brzmi czy to kwestia ustawienia w systemie operacyjnym czy to po prostu natura SU?
Awatar użytkownika
Psotnik
SU-holik
SU-holik
Posty: 72
Rejestracja: 22 lip 2016, 12:22
Podziękował: 0 razy
Podziękowano mu: 0 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: ShowUp
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv:




Prawdopodobnie dajesz za daleko mikrofon od źródła dźwięku a masz za nisko ustawioną czułość mikrofonu (ewentualnie jeżeli systemowa jest na maksa a dalej nie zbiera z dużych odległości - trzeba kupić lepszy mikrofon albo ściągnąc dodatkowy jakiś program "podkręcający" czułośc). Najlepiej przetestować to "na sucho" np. podczas rozmowy na skejpaju albo nagrywając filmik, stopniowo się oddalając od mikrofonu z źródłem ciągłego dźwięku (np. muzyka z głośnika), dźwięk powinien słabnąc ale nie powinien zanikać całkiem, dobrej klasy mikrofon powinien zgarniać rozmowę normalnym głosem z odległości "pokoju" (3-4 metry) i zapewniać ciągłość dźwięku, jeżeli tego nie robi - jest to wina sprzętu "po Twojej stronie", jeżeli na skejpaju działa a nie działa na SU - jest to wina serwerów SU i ichniej kompresji dźwięku i nic nie poradzisz na to (no chyba, że będziesz podczas trans nosić mikrofon ze sobą :).
"Hard potrafi zbałamucić kobietę, on ma ten swój zwierzęcy magnetyzm... szkoda tylko, że tym zwierzęciem jest Bocian"
Awatar użytkownika
ruger44
ShowUpper
ShowUpper
Posty: 2778
Rejestracja: 08 lis 2015, 08:42
Lokalizacja: Mielec, Polska B
Podziękował: 322 razy
Podziękowano mu: 116 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: Kiniuś :-*
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv: Arial_Heartame




generalnie chodzi o mikro wbudowane w lapku, stukajac w klawisze zawsze wlacza i przesyla zarejestrowany dzwiek, jak tylko przestanie sie klikac, po 1-2 sekundach od razu sie wylacza. Brak dedykowanego oprogramowania do karty dzwiekowej/mikrofonu, na skejpie mikrofon jest wlaczony caly czas, nawet nie da sie zrobic autodetekcji.

na SU to dziala tak jakby np na team speaku autodetekcja glosu lub rozmowa po wcisnieciu klawisza ;p

widze ze niektore osoby nadajace na SU maja glos wlaczony jakby caly czas, slyszec wszystko, szmery nogami o podloge, szept, wibracje z telefonu lezacego w przeciwnym rogu pokoju, a niektore osoby tez maja tak jakby autodetekcje ze kiedy pojawia sie wyrazny dzwiek to wlacza sie mikro.

stad pytanie jak zrobic to tak zeby mikro bylo wlaczone ciagle?
Awatar użytkownika
Psotnik
SU-holik
SU-holik
Posty: 72
Rejestracja: 22 lip 2016, 12:22
Podziękował: 0 razy
Podziękowano mu: 0 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: ShowUp
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv:




Te osoby z "dobrym" dźwiękiem zapewnie używają lepszej kamerki która ma swój mikrofon i dedykowane oprogramowanie, używając mikrofonu z laptopa nie spodziewaj się uzyskać takiej samej jakości jak w kamerce za 300+ zł, to jest po prostu niemożliwe, tak samo jak aparatem z komórki za 400 zł nie zrobisz super-duper wybajerzonego zdjecia jak topowym smartfonem za 2 koła papieru
"Hard potrafi zbałamucić kobietę, on ma ten swój zwierzęcy magnetyzm... szkoda tylko, że tym zwierzęciem jest Bocian"
Awatar użytkownika
ruger44
ShowUpper
ShowUpper
Posty: 2778
Rejestracja: 08 lis 2015, 08:42
Lokalizacja: Mielec, Polska B
Podziękował: 322 razy
Podziękowano mu: 116 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: Kiniuś :-*
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv: Arial_Heartame




Na showupie nie ustawia się żadnej autodetekcji ani na guzik, ani inne opcje. Tak jak odbiera ci mikrofon tak będzie działało na SU. Jedyne co możesz wybrać w ustawieniach wtyczki flash to który mikrofon, która kamerka i tyle.
Warto brać pod uwagę fakt, że na SU jakość jest mega pogorszona jak choćby w stosunku do skype i to co tam działa płynnie, na SU niekoniecznie będzie, jeśli sprzęt jest gorszej jakości.
Awatar użytkownika
alicetip
ShowUp-FAN
ShowUp-FAN
Posty: 22
Rejestracja: 12 wrz 2015, 12:40
Podziękował: 0 razy
Podziękowano mu: 1 razy
Co masz w Majtkach?: Pussy
Twoja ulubienica z SU: Ja sama ;)
Anal?: Nie
Nick na ShowUp.tv: alicetip




czyli jednym słowem totalna dupa :p rozumiem ze najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest po prostu kupno dobrej kamerki z wbudowanym mikrofonem dobrej jakości lub sam mikrofon jeśli rozchodzi się tylko o jego działanie a do obrazu nie ma żadnych zarzuceń ;p
Awatar użytkownika
Psotnik
SU-holik
SU-holik
Posty: 72
Rejestracja: 22 lip 2016, 12:22
Podziękował: 0 razy
Podziękowano mu: 0 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: ShowUp
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv:




przepraszam że tak post pod postem, wyjątkowo chciałem żeby temat był zauważony w "nieprzeczytanych postach" ;p

taka ciekawostka, na zbiorniku, podczas transmisji glos dziala normalnie i ciagle, bez żadnej autodedetkcji.
Dlaczego w takim razie na showup jest inaczej? :)
Awatar użytkownika
Psotnik
SU-holik
SU-holik
Posty: 72
Rejestracja: 22 lip 2016, 12:22
Podziękował: 0 razy
Podziękowano mu: 0 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: ShowUp
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv:




Psotnik pisze:Dlaczego w takim razie na showup jest inaczej? :)


Odpowiedź na to pytanie jest prosta jak budowa cepa, Szołap pod względem technicznym jest bardzo słabiutki...

Myślę, że problem z autodetekcją może rozwiązać jakiś lepszy mikrofon, który będzie lepiej zbierał dźwięk.

Jedna z koleżanek transmitujących, jakiś czas temu zakupiła sobie oddzielny mikrofon i już nie ma problemów z przerywaniem dźwięku podczas transmisji, ale niestety nadal pojawiają się zakłócenia w postaci trzeszczenia i charczenia gdy muzyka jest ustawiona w miarę głośno.

Inna sprawa, że większość nadających używa zwykłych mikrofonów wbudowanych w kamerki/laptopy i u niektórych z nich nie ma problemu z dźwiękiem. Więc może warto pogrzebać w sterownikach dźwięku na kompie i tam poszukać rozwiązania?
ShowUp.tv

Mówią o mnie na mieście, że ponoć to spoko typ, dużo pije, ale spoko typ.
Awatar użytkownika
Sadistik
ShowUpper
ShowUpper
Posty: 1380
Rejestracja: 23 gru 2015, 02:45
Podziękował: 55 razy
Podziękowano mu: 138 razy
Co masz w Majtkach?: Dick
Twoja ulubienica z SU: .
Anal?: Tak
Nick na ShowUp.tv:



Wróć do Dział Techniczny


Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości