Kilka słów o tym nowym tworze politycznym.
Mam nadzieje że wiosna jako pora sezonowa tak i ta śmieszna i niepoważna partyjka kiedyś przeminie.
Ta partia jest alternatywą nie tylko dla lewicowych ugrupowań co też dla Po i PIsu.
Ale z tego Biedronia jest cwany lisek
Wybrał bardzo odpowiedni moment na tworzenie nowego ugrupowania politycznego.
Pierwszym jego sprawdzianem będą zbliżające się wybory do parlamentu europejskiego.
I znając polska mentalność to pewno znajdzie się dosyć spora grupa idiotów którzy to na gębę uwieżą w jego obiecanki.
I pewno odniesie w nich jakiś tam sukces
Już widzę te uśmiechnięte twarze no i ciepłe posadki za sporą kasę
Na razie, mimo imponującej konwencji założycielskiej na Torwarze, nowy twór wciąż pozostaje zagadką.
Wiadomy że w tych wyborach mobilizacja jest mniejsza.Chętniej uczestniczą mieszkańcy większych miast, a wśród nich upatrywałbym głównie adresatów projektu Biedronia.
No i co też za tym idzie głosujący mogą tutaj podejmować trochę większe ryzyko oddania złego głosu bo konsekwencje są mniejsze.
Najwyżej trafia tam kolejni idioci którzy to niczym posłowie z Po będą z taką lekkością i łatwością srać do własnego gniazda
No i co chyba w tym wszystkim jest najważniejsze to fakt że nowo powstała co dopiero partia nie musi tworzyć koalicji anty Pisowskiej.
A to już duże jest ułatwienia tak na sam start bo można skupić się na czymś innym.
Istnieje ryzyko, że nowa partia podzieli los tych, które w ostatnich wybijały się na chwilę, a potem znikały z pola widzenia.
Ale ja tam nie mam nic przeciwko temu ugrupowaniu bo wiem dobrze że Pis ma i tak swój stały elektorat.
I tylko Po Sld może tak na tym stracić.
No a co do późniejszej koalicji z Po to wiemy jak to kończy na przykładzie Nowoczesnej która to własnie balansuje na granicy przekroczenia progu wyborczego.
Nowa partia pierwsze co musi teraz zrobić to koniecznie zbudować silne i trwałe struktury aby nie stała sie partia jednego aktora.
W jej programie można bowiem dostrzec postulaty socjalne, które dziś zagospodarowało Prawo i Sprawiedliwość. Kwestie obyczajowe są jednak wyraźnie lewicowe.
Czyli walka z kościłem oraz legalizacja wziązków homoseksualnych i takie tam pitu pitu.
Elektorat partii Biedronia jest ciągle niewiadomą.Program wiosny jest z tego co widzę głównie nastawiony jest do progresywnej części elektoratu Sld,Po no i Nowoczesnej którzy to są wrogo nastawieni do Po.
No i nie możemy też zapomnieć o wszystkich tych którzy to zachwycą się po prostu nowością tego projektu i jego atrakcyjnym wizerunkiem. Na razie rozmowy o przepływach elektoratów wydają mi się wróżeniem z fusów.
Jak to się mówi.. poczekamy.. zobaczymy jak sytuacja dalej się potoczy